Aku Rindu TarbiyyahMu

Bismillahirrahmanirrahim
Salam sejahtera ke atas junjungan mulia nabi kita Muhammad s.a.w. dan buat para pembaca sekalian. moga sentiasa di rahmati Allah sentiasa.

LIQA'. atyn rindu liqa'. liqa' bersama sahabat-sahabat, senior-senior yang atyn rindu. apa itu liqa'? kata kak Aisyah, liqa' ni macam halaqah. duduk dlm bulatan, lutut ke lutut dan membicarakan tentang Allah dan Rasulnya. Subhanallah. indah sekali saat itu. first time atyn dpt join bile dpt msok iic. dulu pernah dengar jugak halaqah, usrah tp, tak pernah terdetik pon dlm hati nak tau ap semua tu. Alhamdulillah Allah buka pintu hati untuk mencari ilmu. indah percaturanNya. dalam halaqah, macam-macam yang dapat atyn tahu.. kami tadabbur al-quran. tadabbur ni ialah membaca dan memahami isi al-quran. dr satu surah ke surah yang lain. balik dari liqa', atyn bukak balik al-quran dan tengok balik  surah-surah yang kami bincangkan.. dan subhanallah. Allah beri ketenangan yang tak pernah atyn rasa selama ini. peluk al-quran, air mata dengan mudahnya mengalir mengingati kebesaran Allah... bersama dalam liqa' jua kami berkonsi masalah bersama.. ibarat sebuah keluarga yang baru. saling menghormati, menyayangi dan ambil berat antara satu sama lain. walaupun baru je atyn join, rasa kasih sayang mereka tumpah walaupun baru je bersua muka.

tapi, kita hanya mampu merancang.. Allah jua perancang yang terbaik..atyn terpaksa undur diri dari liqa' kerana terikat dengan peraturan hostel.. masa tak mengizinkan... kini atyn rindu nak share masalah hati dengan sahabat liqa' semua. rindu nak dengar kak Aisyah bercerita tentang kebesaran Allah, kasih sayang nabi. rindu nak nangis dalam pelukan akak. dan kini, hati ini sedang di uji dengan permainan dunia kak.. atyn ingt lg pesan akak.. 'hati kita adalah sesuatu yang sangat mudah dipengaruhi.sangat rapuh untuk dinodai.. peganglah hati kita dengan kalamullah, bentengkan hati kita dengan zikrullah.. jaga hati kerana ia adalah raja buat diri kita.. saat kita rasa hati kita hiba, hina, kembali pada Allah, sebaik-baik penawar'
inshaAllah,, suatu hari nanti atyn nak sampaikan pesan akak kepada semua..

~ALLAH ADALAH SEBAIK-BAIK TEMPAT KAMU UNTUK KEMBALI~

No comments:

Post a Comment