Air Mata

  Allah yang menciptakan ketawa dan tangis, serta menciptakan sebab tercetusnya. Banyak air mata telah mengalir di dunia ini. Sumber nya dari mata mengalir ke pipi terus jatuh ke bumi. Mata itu kecil namun ia tidak pernah kering…. Seperti sungai yang mengalir ke laut tiada henti…
Sepeti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, pada kali ini saya akan berkongsi serba sedikit ilmu tentang Air Mata ni.kenapa??salah satu sebabnya adalah kerana..pada pengalaman dan pemerhatian saya,ramai yang menitiskan air mata pada yang tidak sepatutnya..jadi..pada kali ini..saya harap entry saya dapat memberi anda semua suatu maklumat tentang perkara yang sering di pandang remeh..


 Rasulullah ketika ditanya mata apakah yang tidak akan disentuh api negara, bersabda: 
"Dua mata yang tidak akan disentuh api neraka, iaitu mata yang menangis kerana takutkan Allah dan mata yang berjaga mengawal pada jalan Allah." (Hadis riwayat at-Tirmizi daripada Ibni Abbas)

seperti yang kita semua ketahui pada hari ini,kebanyaka daripada kita lebih banyak tertawa dan buat orang ketawa daripada menangis..Sesekali kita perlu belajar untuk menangis kerana dosa-dosa yang telah kita lakukan sepanjang usia kita. Sesekali kita perlu menangis kerana rasa sedih mengingati kasih sayang rasulullah s.a.w kepada kita serta perjuangan baginda menyebarkan Islam. Sesekali kita perlu menangis mengenangkan dosa-dosa kita kepada ibu bapa, keluarga, saudara mara dan masyarakat sekeliling kita. Sama-samalah kita memohon keampunan kepada Allah s.w.t..setiap saat dan setiap ketika...semoga saat kita kembali padaNya...kita kembali dalam husnul khotimah iaitu mengakhiri hidup dengan baik, dalam ketaatan dan ketakwaan kepada Allah s.w.t. Insya'Allah.

Air mata yang dilarang

1. Janganlah menangis kalau tak tercapai cita-citamu, bukankah Tuhan yang telah menentukannya.
2. Janganlah menangis karena cinta tak berbalas, mungkin dia bukanlah jodoh yang telah Tuhan tetapkan untukmu.
3. Janganlah menangis jika gagal dalam ujian, mungkin kita kurang membuat persiapan.
4. Jangan menangis kalau wang kita hilang di jalanan sebab mungkin kita kurang bersedekah
5. Janganlah menangis kalau tidak dinaikkan pangkat, yakinlah bahawa rezeki itu adalah pemberian Tuhan
Oleh itu…


Simpanlah air mata-air mata tangisan itu semua buat bekal untuk menginsafi atas segala kelalaian yang telah melanda diri, segala dosa-dosa yang berupa titik2 hitam yang telah mengkelamkan hati hingga sukar untuk menerima hidayah dari Allah swt.


Serulah air mata itu dari persembunyiannya di balik kelopak mata agar ia menetes membasahi dan mencuci hati agar ia putih kembali. Dan juga semoga ia dapat melebur dosa-dosa dan akan mendapat ampunanNya jua.


Junjungan Mulia bersabda " Ada 2 biji mata yang tak tersentuh api neraka, yaitu mata yang menangis di waktu malam hari karena takut kepada Allah swt dan 2 biji mata yang menjaga pasukan fi sabillah di waktu malam."


“Di antara 7 golongan manusia yang akan mendapat naungan Allah di hari qiamat diantaranya adalah seseorang yang berzikir sendirian lalu mengenang tentang kebesaran Allah swt lalu bercucuran air matanya."


"Jika tubuh seseorang hamba gementar karena takut kepada Allah, maka berguguran lah dosa-dosanya bak gugurnya dedaunan dari pepohonan kering."


Berkata Salman Al Faarisi r.a


Aku dibuat menangis atas 3 perkara:


1. Berpisah dengan Rasulullah saw dan para sahabat-sahabat.
2. Ketakutan seorang yang perkasa tatkala melihat malaikat Israil datang mencabut nyawanya.
3. Aku tidak tahu apakah aku akan masuk syurga ataukah neraka.


Air mata tanda rahmat Tuhan


Rasulullah saw bersabda : Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah 3 perkara.


1) Apabila dahinya berkeringat.
2) Airmatanya berlinang.
3) Hidungnya keluar cairan seperti ingus


…karena hal tersebut menandakan rahmat Allah swt untuk si mayat. (riwayat dari Salman al Faarisi)


Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :


"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,..dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang Memilikimu."
Ketahuilah bahawa mata-mata yang menagis kerana Allah tidak akan disentuh oleh api neraka..
Rasulullah SAW seringkali berdoa:
   "Ya Allah, berikanlah aku rezeki dua mata yang menagis kerana takut kepada Engkau sebelum air mata ini habis"
marlah kita bersama2 mengamalkan doa ini 
"sampaikanlah dariku walau satu ayat" al hadis

No comments:

Post a Comment